Jane Kønigs rejse med destination Bermuda

Jane Kønig: Min rejse mod smykkedesign har budt på mange uforglemmelige øjeblikke

Den danske smykkedesigner, Jane Kønig har siden 1989 drevet egen butik i indre København, og hendes personlige og faglige rejse har budt på et væld af begivenhedsrige - og til tider udfordrende øjeblikke.

Jane Kønig bliver i 1986 uddannet som beklædningsdesigner fra Danmarks Designskole. I løbet af uddannelsen kreerer hun smykker til adskillige projekter, og hen ad vejen bliver smykker hendes foretrukne arbejdsområde.

»Under min uddannelse fik jeg mulighed for at lave showpieces til andre studerendes shows, og jeg blev udvalgt til at udstille mine smykker på den ikoniske forårsudstilling på Charlottenborg Slot i København. Jeg deltog også i en Smirnoff konkurrence på skolen, hvor jeg skulle klæde en pige på, der går i byen og drikker Smirnoff. Til konkurrencen designede jeg et armbånd, der forestiller isklumper – en spændende og udfordrende opgave.

Jeg er enormt taknemmelig for de mange muligheder, studiet gav mig for at fremvise og udleve min passion gennem kreative værker.« 

 

Mindeværdige begivenheder og muligheder der var med til at forme Jane Kønig

Da Jane Kønig dimitterer fra Danmarks Designskole, var det særlige fokus på smykker blevet en stor del af Jane, og derfor beslutter hun sig for at gå i retning af smykkedesign. Selvom Janes uddannelsesmæssige baggrund ikke omhandler smykker, forstår hun sig hurtigt og egensindigt på guldsmedehåndværkets grundprincipper. Samtidig opfinder hun fortløbende sit eget formsprog, der meget tydeligt fortæller om en ganske særlig person med en ganske særlig stil.

Sideløbende med åbningen af hendes butik i Gothersgade skaber Jane kreationer til modeshows, teaterforestillinger og musikvideoer. bl.a. vilde smykkeværker til operaen "Gudruns 4. sang".  

Jane holder i årenes løb soloudstillinger i Øksnehallen og på Nationalmuseet, hvor hun arbejder med design, der indhyller hele kroppen i metal og plexiglas og således skaber en hybrid mellem smykkekunst og beklædning. Hendes smykker bliver også anvendt ved talrige modeopvisninger.

»Det har været en lang vej at nå hertil hvor jeg er i dag.« Det store spring sker, da Jane modtager hendes første ordre til Birger Christensen i København og til HARRODS i London. Janes veninde, som var bosiddende i London, ville gerne prøve at sælge hendes smykker. Jane Kønig får sig en overraskelse, da veninden ringer og fortæller, at Harrods har lagt en stor bestilling. »Vi fik travlt! Min mor, veninde, søn og hvem der ellers kunne noget, blev sat i arbejde. Ordren var færdig efter to intense uger på et lille værksted, hvor vi arbejdede i døgndrift. Den start var med til at give mig et godt drive, og det er årsagen til, at jeg er her, hvor jeg er i dag.« 

 

Store forandringer

Jane Kønig oplever i årenes løb mange mindeværdige højdepunkter, som skaber stor forandring for virksomheden. En af de største forandringer sker, da Janes søn, Jeff, bliver en del af virksomheden.

Jane fortæller »at dengang Jeff kom ind i virksomheden lå webshoppen i samme lokaler som butikken. Webshoppen bestod af et lille rum på 10 kvm med lavt til loftet og skæve gulve. Det var næsten umuligt at stå i lokalet, men vi fik det alligevel til at hænge sammen.

Jeff sætter gang i processerne, og hurtigt skaffer han et rigtigt kontor, hvor han stolt opsætter reoler til alle smykkerne. Det var et stort øjeblik for os begge, og jeg er så evig taknemmelig over den indsats alle gjorde for at det kunne lykkedes.« 

Rejsen som smykkedesigner fortsætter, og selvom Jane oplever udfordringer undervejs, glædes hun over den begivenhedsfulde rejse, som er med til at forme hendes vej som designer.

»Jeg tænker aldrig, at jeg skulle have gjort noget anderledes – det ligger ikke til mig. Selvom der har været bump undervejs, så har jeg et positivt mindset. Det er selvfølgelig vigtigt at lære af sine fejl, men jeg har altid gjort det, jeg har haft det bedst med - og så har jeg fulgt min mavefornemmelse. Har min mavefornemmelse fejlet, har jeg pakket den erfaring i rygsækken, og taget den med mig på den videre rejse - uden at dvæle for meget ved hvad jeg kunne have gjort.« 

 

Gamle minder og alsidige kreationer

 Jane Kønigs designs bliver hurtigt anerkendt i både Danmark og udlandet. Lovetag vedhænget er et design, som er med til at bane vejen for hendes store succes, og som også bliver en af hendes personlige favoritter.

»Lovetagget er uden tvivl et design, som altid vil være en af mine favoritter. Udover, at det har en personlig betydning, er det også et smykke, der var med til at skabe stor opmærksomhed for brandet.« 

Janes mange timer i værkstedet giver hende idéer til at udfolde og udvikle sig. Et stykke sølv bliver til en ring, og en ring bliver til en stol. Sådan ender nogle af Janes designprocesser, når de kreative tanker bliver sluppet løs og bliver til alsidige designs. 

»De fleste designprocesser starter med idéen om et smykke, men nogle gange når jeg til et punkt, hvor jeg må erkende, at designet er nødt til at tage en anden form. For en del år tilbage, finder jeg den smukkeste ske i gemmerne, som var et familiearvestykke. Jeg bliver straks inspireret til at lave et smykke, men det ender med at bliver til en super cool og særpræget taburet.«

De større dimensioner skaber frihed for Jane Kønig og giver hende mulighed for at gå i andre retninger. Hun bliver grebet af tanker, der går udover det at skulle designe et smykke, der skal sidde om en finger eller hænge på et øre.

I porteføljen af unikke kreationer, der består af andet end smykkedesigns, findes også Jane Kønigs værk af en lampe i messing med lange kæder, ”Golden Shower”.

 

En ny kollektion tager form

Selvom Janes rejse er lang, fortsætter hun med at være passioneret om smykker, og i dag kan hun præsentere hendes nyeste kollektion, Bermuda. 

Kollektionen er en forbindelse mellem forskellige tidsperioder og stilarter, som tilsammen danner ramme for unik smykkekunst. I udviklingen af den nye kollektion, har Jane opnået en selvfornyelse, hvoraf resultatet i denne sæson er smukke og kontrastfyldte smykker. Jane Kønig hylder skønheden ved naturmaterialer og får med Bermuda skabt en relatérbar kollektion.  

»Selv med mange års erfaring, kan det være nervepirrende at skulle lancere en ny kollektion. Jeg udvikler mig fortsat, og bestræber mig altid på at udfordre mig selv i nye designs. Mine kollektioner er designet ud fra minder og erindringer, jeg gemmer i mit indre bibliotek. Det vigtigste for mig er dog, at jeg altid kan stå indenfor mine designs og selv er 100 % tilfreds med dem,« fortæller Jane Kønig.